ZAJĘCIA KULINARNE

8 Listopad 2020 r.
Redaktor: pienkosiwona
ZAJĘCIA  KULINARNE

Okres przedszkolny jest pierwszym i najważniejszym etapem kształtowania postaw prozdrowotnych, kształtujących przyszłe zachowania dotyczące zdrowego żywienia. Dlatego też przedszkolaki z grupy ,,Biedronki” przystąpiły do projektu ,,Skąd się biorą produkty ekologiczne”.

Program ten ma za zadanie edukowanie dzieci w zakresie prawidłowych nawyków żywieniowych już od najmłodszych lat. Celem programu jest przede wszystkim zwiększenie wiedzy na temat produktów ekologicznych oraz stosowanie ich w naszej codziennej diecie.

W związku z tym nasze przedszkolaki uczestniczyły w zajęciach kulinarnych, gdzie głównym bohaterem była marchewka. Dzieci dowiedziały się o jej prozdrowotnych właściwościach oraz poznały potrawy, które można z niej wykonać. Aby połączyć ,,przyjemne z pożytecznym” przedszkolaki samodzielnie wykonały babeczki marchewkowe, które po upieczeniu zostały skonsumowane z wielka przyjemnością.